<i id="7ltdx"></i>
<listing id="7ltdx"></listing>
<listing id="7ltdx"></listing>
<i id="7ltdx"></i>
<listing id="7ltdx"></listing><listing id="7ltdx"><video id="7ltdx"></video></listing>
<ruby id="7ltdx"></ruby>
<i id="7ltdx"><strike id="7ltdx"><cite id="7ltdx"></cite></strike></i>
<listing id="7ltdx"></listing>
<del id="7ltdx"><video id="7ltdx"><ins id="7ltdx"></ins></video></del><thead id="7ltdx"></thead>
<progress id="7ltdx"><video id="7ltdx"></video></progress>
芬蘭古根海姆博物館
設計機構:殊舍建筑 項目地點:芬蘭赫爾辛基 設計時間:2014年8月設計團隊:何紅才、 滕馳、朱瑾慧 、曹暢、胡婉姍、牧一、王占陽、張旭、丁亮、張桂如、胡叨叨、何宏仕、宋燾
簡介:科技的發展、網絡的普及,人們看展品途徑越來越多、也越來越方便,一臺電腦、一部手機。
    正因為如此,人與人之間的距離也越來越遠、交流也越來越少,他們需要這么一個城市公共空間。
    “周末古根海姆博物館屋頂見”、“你在古根海姆博物館餐廳等我下”。我們設計的目的就是聽到更多這種朋友之間的聲音。
一、在哪?
    位于芬蘭市中心,東面是海面與港口,面有公園小山和主干道,四周有名勝古跡。
二、干啥?
    在這風景優美,人流集中的場所。我們要做一個現代的、與城市融合的博物館。博物館不再是單獨以展覽功能曾在,而是城市公共空間的一部分,為全體市民提供休閑聚會和交流的公共場所。
    盡量減少對城市交通和城市視線的干擾,它是這個城市海邊公共景觀的一部分。博物館優美的曲線和輕盈的體量,與海水倒影交織在一起,虛實對比,猶如芬蘭的雪山一樣夢幻而神秘。
三、咋干?
    1、內部:做成一個外部沿海的休閑空間,內部為展覽空間,像蛋清與蛋黃一樣結構,內部參觀人員休閑時有好的視覺景觀。同時內部的庭院空間不僅為集會提供場所也為博物館內部的自然采光提供可能。
    2、外部:大多數人來此的目的不是參觀展品,而是約上三兩好友,來觀光、來聚會、來休憩。他們不需要進入博物館內部,可以利用循環上下的屋頂空間能達到露臺上,享受綠化、陽光、海風、享受自然,享受人與人之間短暫的重逢。
Guggenheim Museum
Introduction: Because of the rapid developing Internet technology, we are having more ways to attend an exhibition: mobile phone, computers, tablelets...The fact leads to less face-to-face communication between people and interpersonal alienation.
That is the reason why people need a landmark working as both meeting point and public space.
“Let’s meet at roof garden of Guggenheim Museum”, “See you at Guggenheim Museum Restaurant”. We are designing for more conversations like these between friends.
Where
The competition site is located in the historical and cultural center of Helsinki, with waterfront and port on the east while Tahititornin Vouri Park and a major road lie to the west of it. The site is surrounded with historical heritage and tourist attractions.
What to do
A modern museum that coordinates with city is proposed to work with this scenic and busy area. The museum is not only for exhibition but also a part of the city public space, providing the public a space for entertainment and communication.
One of the aims of the design of this museum is to reduce interruption to city transportation and view, making it a part of the waterfront cityscape of South Harbor. The elegant curve and light volume of the building are reflecting and scattered over the surface. The contrast brings illusion and mystery, like snow mountain of Finland.
How to do
Interior Space: The interior space is divided into two parts, the spatial structure of which assembles relationship between egg white and yolk. The inner space is for exhibition while the outer space that faces to waterfront is for relaxing. Visitors may enjoy fascinating view when entertaining. The atrium provides both space for assembling and possibility for natural lighting.
Exterior Space: The majority of visitors come to the museum not only for attending an exhibition but also for gathering, sightseeing and relaxing with friends. They can access to the terrace through the roof garden, which is a helix that connecting the rooftop and the forecourt, and enjoy the green space, sun light, wind, beauty of nature, and the precious reunion.